Витамините и минералите се важни хранливи материи за нашиот организам. Дали се доволни за зајакнување на имунитетот во сезона на зголемени инфекции на респираторниот систем?

Недостаток на витамини и минерали е една од најчестите причини за болестите во светот.

Важно е да се знае дека дури 35% од возрасните луѓе во Европа, Соединетите Американски Држави и Канада имаат недостаток на најмалку една хранлива супстанца, најчесто витамин Ц, цинк и витамин Д.

Витамините и минералите ги сместуваме во микронутиренти, бидејќи ни се потребни во мали количини (во милиграми или дури и во микрограми). Се повеќе возрасни луѓе и деца користат мултивитамински препарати како би ги компензирале недостатоците, би го подобриле здравјето и спречиле развој на одредени болести. Популарноста на мултивитамините е зголемена во последните години, бидејќи многу луѓе ги гледаат како едноставно решение за здрав живот. Дали се навистина потребни или барем безбедни за долготрајна употреба?

Кога се употребува Defendyl®

Интересни и поучни статии за улогата на имунолошкиот систем во секојдневната употреба.

Во сезона на настинки, грип и останати вируси

Во сезона на настинки, грип и останати вируси

Без разлика на тоа кој вирус ве нападнал (на пр. вирус на грип или настинка), за време на лекувањето се препорачува добро да се одморите, да пиете многу течности и да го зајакнете Вашиот имунолошки систем.

Повеќе

Кај ослабен имунолошки систем

Повеќе