Како делува Defendyl®?

Имуноглукан®

Имуноглукан® е природен биоактивен полисахарид (beta-(1,3/1,6)-D-glukan) изолиран од габата буковка (Pleuratus ostreatus). За да делува во организмот, бета-глуканот треба да се изолира од печурките и да се прочисти.

Имуноглукан® има имуномодулаторно дејство – ја регулира реакцијата на имунолошкиот систем во однос на постигнување на рамнотежа во телото. Тоа значи дека го поттикнува »заспаниот« имунолошки систем и го смирува »преактивниот« имунолошки систем (на пр. кај алергии).

Витаминот Ц

Витаминот Ц има значајна улога во работата на имунолошкиот систем и ги штити клетките од оксидативен стрес. Витаминот Ц исто така помага во намалување на заморот и исцрпеноста. Има улога во создавање на колагенот за нормална функција на ‘рскавиците, кожата, коските, забите, непцата и крвните садови. Помага во ослободувањето на енергија при метаболизам, во работата на нервниот систем, и за нормално психолошко функционирање. Ја зголемува апсорпцијата на железо и допринесува за обновување на редуцираниот облик на витаминот Е.

Изложеноста на телото кон инфекции е поголема кога сме уморни и исцрпени па затоа се препорачува употреба на витамин Ц и превентивно и за време на инфекција.

Цинкот

Цинкот e олигоелемент кој влијае на повеќе од 300 ензимски процеси. Цинкот помага во одржување на здрава кожа, коски, коса и нокти, како и во зачувување на видот. Тој има улога во синтезата на ДНК, во метаболизмот на киселини и бази, јаглехидрати, масни киселини и микроелементи. Во испитувањата кај стари лица кои биле заболени од воспаление на белите дробови се констатирало недостаток на цинк.

Defendyl® сирупот не содржи цинк.

Defendyl-Imunoglukan P4H® не смеат да ги земаат болни со пресадени органи. Болните, кои земаат имуносупресивни лекови, може да земаат Defendyl-Imunoglukan P4H®, само по совет од лекар. Препорачаните дневни количини односно дози, не смеат да се пречекорат.

Додатокот во исхраната не е замена за балансирана и разновидна исхрана.