Редакција Defendyl<sup>®</sup>
Почетна>Имуноблог>Интересно> Децата и настинката

Децата и настинката

Настинката и респираторните инфекции се најчеста причина за отсуство од градинка или од работа. Во градините и училиштата настинката и кашлицата брзо се шират од едно на друго дете. Во споредба со возрасните, децата почесто настинуваат бидејќи нивниот организам сеуште нема изградено целосен имунитет – при секоја вирусна инфекција телото стекнува имунитет за нов вирус. 

 

 

Кога да посетите лекар?

Педијатрите и општите лекари се многу зафатени во зимскиот период бидејќи имаат многу посети од страна на пациентите за мали болести како што се настинка и кашлица. Во повеќето случаи за настинка или кашлица не треба да одите на лекар бидејќи совет за тоа како да ја излечите настинката може да добиете и во аптека. 

Возрасните обично се разболуваат два до четири пати годишно, а децата дури и до осум пати во текот на годината! 

90 проценти од респираторните инфекции ги предизвикуваат вируси 

Луѓето често очекуваат дека за кашлица и настинка лекарот ќе им препише антибиотик. Во поголемиот број на случаи антибиотиците нема да имаат ефект и најдобро би било добро да се покриете, да пиете течности и да се испотите. Кога имунолошкиот одговор е слаб, природните имуномодулатори како што е Defendyl Imunoglukan® може да помогнат во подобрување на отпорноста на телото. 

Дали знаевте дека?

За децата чии родители се пушачи е поголема веројатноста да имаат проблеми со настинка или кашлица. 

Изберете вистинкси производ за Вас

Defendyl-Imunoglukan P4H® не смеат да ги земаат болни со пресадени органи. Болните, кои земаат имуносупресивни лекови, може да земаат Defendyl-Imunoglukan P4H®, само по совет од лекар. Препорачаните дневни количини односно дози, не смеат да се пречекорат.

Додатокот во исхраната не е замена за балансирана и разновидна исхрана.